UNMKS

Udruženje nastavnika Muzičke kulture Srbije

Ove godine će 12 srednjoškolskih bendova imati priliku da se takmiči i pokaže svoje veštine na prvom državnom takmičenju Rok Serbika. 

Ova manifestacija je nastala po uzoru na takmičenje beogradskih srednjoškolskih bendova „BG Invazija“, koje se održava od 1992. godine. Sada imamo priliku da uključimo veći broj mladih i takmičenje donesemo u Zrenjanin, zahvaljujući entuzijazmu zrenjaninskih pedagoga.

Naš cilj je da podstaknemo osnivanje instrumentalnih sastava i bendova u srednjim školama širom Srbije i da negujemo kreativnost, timskih duh i obogatimo kulturni život škola, lokalnih zajednica i gradova. Uključivanjem učenika u muzički proces doprinosimo formiranju jakih ličnosti, koje će kroz muziku razvijati svoje veštine pevanja, sviranja, komponovanja, pisanja tekstova i aranžiranja. Želimo da podržimo angažovanje mladih koji su povezani sa svojim vršnjacima i mentorima.

Učešće u Rok Serbika takmičenju donosi brojne benefite mladima i razvija ključne kompetencije za napredak i uspeh, kao što su kreativnost, timski rad, socijalizacija, razvoj kritičkog mišljenja, tolerancija, motivacija, samopouzdanje i mnoge druge.

Priliku da se takmiči će imati bendovi iz Beograda, Zrenjanina, Čačka, Sombora, Surdulice, Kikinde, Negotina, Novog Sada, Požarevca, Sremskih Karlovaca, Gradiške, a gosti će biti  dva srednjoškolska benda iz Zagreba. Rok Serbika se održava 11. novembra 2023. godine u Kulturnom centru u Zrenjaninu, a bendovi će se takmičiti u nekoliko kategorija:

→ Izvođenje domaće pesme

→ Izvođenje strane pesme

→ Izvođenje kompozicije klasične muzike


Žiri će činiti poznati stručnjaci iz sveta rok muzike u Srbiji koji čine:

→ Jadranka Janković Nešić, jedna od najpoznatijih TV i radio novinarki još od ex YU, poznata po brojnim intervjuima sa raznim domaćim i stranim rok, pop i metal zvezdama;

→ Katarina Epštajn, urednik i voditelj emisije “Pop karusel”, dnevne informativne emisije iz domena pop kulture i  savremene umetnosti, koja se emituje na Radiju Beograd 1. Angažovana je od strane Evropske komisije, kancelarije za obrazovanje i kulturu i EBU, da u ime Radio Beograda 1 bude medijski predstavnik CEETEP programa (Central Eastern European Talents Exchange Program), koji su inicirale ove instutuacije sa ciljem da se muzički talenti jugoistočne Evrope povežu sa zapadnom muzičkom industrijom, što je istorijski trenutak za srpsku kulturu;

→ Igor Vins, srpski muzičar koji aktivno ulaže u to da svoje znanje na perkusijama produbi na terenu u Africi, ali i širom sveta i to učeći od najboljih muzičara kao što su: Keziah Jones, Cheick Tidiane Seck, Fatoumata Diawara, Cheikh Lo i mnogi drugi. Sa senegalskim muzičarem – griotom Kemom Sisokom nastupao je više puta u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu, a poznat je i kao prvi belac koji je svirao perkusije sa Femijem Kutijem. Godinama ima itekako zasluženu privilegiju da nastupa na sceni sa Femijem Kutijem i njegovim bendom na velikim turnejama po svetu;

→ Vladan Vlajko Đurđević, bas gitarista benda Neverne bebe;

→ Zoran Kostić Cane, frontmen kultnog benda Partibrejkers, osnovanu 1982. godine.


Pored želje da damo prostor mladima da razvijaju svoje talente, cilj nam je da Rok Serbika uđe u kalendar takmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i da muzička kultura zauzme ravnopravno mesto sa drugim predmetima.


Cilj je visok, ali verujemo da je uz vašu podršku dostižan! Kako bi omogućili da se Rok Serbika održi, potrebno je da sakupimo 500.000 RSD koji će biti utrošeni na sledeći način:

→ Radionica za nastavnike koji spremaju bendove: 30.000 RSD

→ Binska oprema (klavijature, bubnjevi, bas pojačalo, 3 gitarska pojačala i stalak za klavijaturu): 38.000 RSD

→ Jednodnevni smeštaj i hrana za članove 12 bendova u učeničkom domu sa hranom: 290.000 RSD

→ Štampanje plakata, ulaznica, diploma: 6.000 RSD

→ Najam obezbeđenja: 36.000 RSD

→ Snimanje koncerta: 40.000 RSD

→ Nagrada: 35.000 RSD

→ Ketering: 25.000 RSD


Pomozite nam da oživimo muzički duh srednjih škola u Srbiji i podržite talente koji će oblikovati budućnost muzičke scene. 

Pridružite nam se na Rok Serbika i zajedno stvorimo nezaboravan muzički doživljaj!

Iza Rok Serbika stoje priče, strast i posvećenost mladih. Poslušajte šta oni imaju da kažu u našem videu! 

PODRŽIMO PRVO DRŽAVNO TAKMIČENJE SREDNJOŠKOLSKIH BENDOVA SRBIJE "ROK SERBIKA"

01

O UNMKS

Šta je i zašto je važno Udruženje nastavnika Muzilke kulture Srbije

Osnovali smo se 24. 08. 2017. u Beogradu, kao jedino, strukovno Udruženje nastavnika muzičke kulture osnovnih i srednjih škola Srbije iz velike želje da pomognemo našoj deci, našoj budućnosti, da ih pravilno usmeravamo različitim muzičkim aktivnostima, a time da im omogućimo da se formiraju u zrele osobe, spremne da iskažu svoj stav i koji će da budu čvrsti stubovi naše zajednice.

Takođe, želimo da povratimo dostojanstvo našem prelepom predmetu, koji je u ova teška vremena izgubio status važnog školskog predmeta, naročito u aktivnostima horova i orkestara…

Naši članovi su kolege iz cele Srbije, iz osnovnih, srednje stručnih škola, kao i gimnazija, a tendencija je da se uključe svi nastavnici muzičke kulture Srbije.

Do sada smo imali niz aktivnosti koje su vredne pomena, a za bližu i daljubudućnost imamo velikih planova.

02

Projekti

Kroz sopstvenu realizaciju kao i uz saradnju sa drugim organizacijama i udruženjima, aktivno organizujemo raznovrsne koncertne i projekte aktivnosti širom Srbije.

UNMKS Koncert na trgu

Koncert na Trgu Republike

Horovi osnovnih i srednjih škola okupili su se na Trgu Republike i održali koncert sa ciljem da prošire poruku koliko je bitan hor u  nastavi i odrastanju svakog deteta.
 
Borbu za više muzike u školama pokrenulo je naše udruženje, a predsednica udruženja Aleksandra Stanković pozdravila je sve prisutne. “Ako znamo da je još Aristotel rekao da muzika ima moć da oblikuje karakter, mi ćemo naše oblikovati kvalitetnom muzikom.
 
Naša namera je da ovim koncertom podignemo svest o značaju zvučnih vibracija na emotivni aspekt čoveka. Tema koncerta je “Muzika od rođenja do punoletstva”, i tako smo osmislili program, a planiramo da preraste u tradicionalno okupljanje.” 
 
Prisutnima se pisanim putem obratio Bojan Suđić, a u muzičkom programu su učestvovali Nataša Jelača sa muzičkom radionicom za najmlađe, Osnovne škole “Đorde Krstić”, “Ivo Andrić”, “Milan Rakić”, “Lazar Savatić”, “Skadarlija” i X beogradska gimnazija. Svi učesnici su na kraju programa nastupili zajedno pesmu grupe EKV “Zemlja” pojačani delom hora Viva Vox. Publika je nosila prethodno pripremljene transparente sa citatima najvećih svetskih umova o značaju muzike.
800 dece za 800 godina

800 dece za 800 godina

Projekat je prepoznat kao događaj od izuzetne važnosti, te je kao takav finansiran delom od Ministarstva kultura i informisanja Republike Srbije, a delom od lokalne zajednice iz svih gradova učesnika. Veliku podršku oko same organizacije smo imali od Stalne konferencije gradova i opština. Samu svečanosti u Sava Centru 8 oktobra 2019. organizovala je eparhija Bačka pod pokroviteljstvom patrijarha srpskog gospodina Irineja.

Projekat „800 za 800“ bavi se: čuvanjem novije tradicije i kulturne baštine u oblasti dečjeg stvaralaštva, očuvanjem kvalitetnih poetskih tekstova i lepih melodija, povećanjem afirmacije pesama namenjenih dečjem uzrastu, negovanjem kvaliteta dečjeg glasa, oslobađanjem straha od javnih nastupa, kao i podsticanjem saradnje učenika i nastavnika širom Srbije.

 

Kroz planirane projektne aktivnosti organizuje se nastup 800 učenika iz 18 gradova Srbije kroz 21 školski hor, čuvaju se kvalitetne dečje pesme, podstiču mladi autori da stvaraju za dečji uzrast, nastavnici muzičke kulture Srbije razmenjuju pedagoška i profesionalna iskustva, učenici osnovnih škola se ponašaju i izražavaju primereno svojim godinama. U organizaciji projekta koriste se savremeni medijski izvori.

Beograd Peva

Beograd peva

Projekat Beograd peva je finansijski podržan od Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Dečjeg kulturnog centra Beograd kao i šest beogradskih opština: Palilula, Rakovica, Čukarica, Grocka, Sopot i Surčin. Završni koncert je bio 10. 12. 2019. uz prisustvo poznatih pevača, Ivane Peters, Tijane Dapčević, Mari Mari, Jelena Tomašević, Bojane Stamenov.

 

Projekat „Beograd peva“ obuhvata šest Osnovnih škola sa teritorije Beograda (škole iz perifernih gradskih opština). Tokom cele školske 2019/20. godine nastavnici će formirati horove mlađih razreda i kroz dve probe nedeljno spremati zajednički program, koji će prezentovati na završnom koncertu juna meseca, uz učešće poznatih ličnosti u velikoj dvorani. Programski deo će obuhvatati obrade pesama u skladu sa uzastom dece, koji kod učenika razvija patriotizam, svest o svojoj državi, maternjem jeziku, ekologiji, toleranciji, drugarstvu, lepoti različitosti, bezbednosti u saobraćaju, verskim i državnim praznicima Srbije, sa posebnim osvrtom na etno pesme različitih krajeva Srbije.

 

Ciljevi su pokretanje osnivanja „malih horova“ Osnovnih škola; stvaranje nove muzičke građe za decu mlađih razreda Osnovnih škola; obogaćivanje kulturno-umetničkog života škole, lokalnih sredina i grada, angažovanjem učenika mlađih razreda i nastavnika; pravilno formiranje ličnosti deteta kroz pevanje u horu i samim tim stvaranje zainteresovanog i aktivnog deteta u procesu nastave, koje je u čvrstoj vezi sa svojom grupom, kao i nastavnikom.

 

Učesnici projekta:
Autor projekta: Leontina Pat, Aleksandra Stankovi

 

Nastavnici:

Ognjen Marković, OŠ „Miloje Vasić“ Kaluđerica

Aleksandra Stanković, OŠ „14. Oktobar“ Rakovica

Anžela Nedeljković, OŠ „J. Milovanović“ Sopot

Violeta Nenadić, OŠ „D. Obradović“, Umka

Žarko Bunoš, OŠ „Vuk Karadžić“ Surčin

Aleksandra Stanković, OŠ „Vasa Pelagić“ Kotež

Vratimo deci dečiju pesmu

Vratimo deci dečju pesmu

“Vratimo deci dečju pesmu” je drugi koncert koji je organizovalo naše udruženje 14. 10. 2018. na platou ispred Svetosavskog hrama.

 

Deca su pevala pesme koje su prilagođene njihovom uzrastu, a sve u cilju negovanja horske tradicije kod dece.

 

Učestvovala su deca različitog uzrasta, najmlađi su bili deca iz Predškolske ustanove “Boško Buha”, vrtić Cvrčak, starija grupa sa vaspitačicom Oliverom Stojković.

 

Sa njima je muzičku radionicu na otvorenom imala nastavnica muzike Nataša Jelača iz Vrdnika.

 

Od osnovnih škola učestvovale su “Filip Višnjić” sa nastavnicom Draganom Nešić, “Ivo Andrić” sa nastavnicom Jovanom Obradović, “Milan Rakić” sa nastavnicom Marijom Galjević, “Đura Daničić” sa nastavnicom Draganom Filipović, “Oslobodioci Beograda” sa nastavnicama Stojankom Marković i Ivanom Koldan i hor X beogradske gimnazije sa nastavnicom Milkom Pajević.